Δημιουργία δικού μας τύπου γραμμής στο AutoCAD (Μέρος 1ο)
- Posted by οιονεί
- Categories AutoCAD, Tips and Tricks
- Date 5 Ιανουαρίου 2022
Κατά τη σχεδίαση χρησιμοποιούμε διάφορους τύπους γραμμών για να συμβολίσουμε τα αντικείμενα που σχεδιάζουμε. Διακεκομμένες γραμμές, εστιγμένες κλπ. Στο AutoCAD υπάρχουν ήδη αρκετοί τύποι γραμμών οι οποίοι καλύπτουν τις περισσότερες καθημερινές εργασίες μας.
Μια ερώτηση που έχουμε δεχτεί από αρκετούς μαθητές μας που παρακολούθησαν το σεμινάριο AutoCAD 2D είναι αν μπορούμε να δημιουργήσουμε δικούς μας τύπους γραμμών για να συμβολίσουμε π.χ. ισχυρά και ασθενή ρεύματα, ζεστό κρύο νερό ή φράχτες με δεντροφύτευση.
Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε μια σειρά άρθρων και να εξηγούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε δικούς μας τύπους γραμμών. Στο πρώτο αυτό άρθρο θα ξεκινήσουμε με τον πιο δύσκολο τρόπο: θα δημιουργήσουμε ένα εξωτερικό αρχείο όπου θα περιγράφουμε τις γραμμές που θα εισάγουμε στη συνέχεια στο AutoCAD.
Παρότι ο τρόπος αυτός απευθύνεται σε πιο έμπειρους χρήστες του AutoCAD, αυτό δεν πρέπει να αποθαρύνει και τους αρχάριους να προσπαθήσουν.
Αρχείο acad.lin
Το αρχείο στο οποίο είναι αποθηκευμένοι οι τύποι γραμμών που έχει ήδη το AutoCAD ονομάζεται acad.lin. Για να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους τύπους γραμμών θα πρέπει να ανοίξουμε το αρχείο acad.lin και να τους φορτώσουμε.
Πριν δημιουργήσουμε το δικό μας αρχείο .lin ας ανοίξουμε το αρχείο acad.lin για να το μελετήσουμε. Μπορούμε να το ανοίξουμε με έναν απλό κειμενογράφο όπως το Σημειωματάριο (Notepad)
Για να ανοίξουμε το αρχείο acad.lin που υπάρχει στο AutoCAD θα πάμε στο Linetype του panel Properties του tab Home και θα επιλέξουμε Other.
Απλός τύπος γραμμής
Στο παράθυρο Load or Reload Linetypes θα επιλέξουμε File… για να βρούμε το αρχείο acad.lin.
Το πρόγραμμα μας οδηγεί στο φάκελο Support.
Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε το αρχείο acad.lin αν πάμε από την Εξερεύνηση των Windows στη διαδρομή: “C:\Users\user_name\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2022\R24.1\enu\Support”. Αν πρόκειτε για παλιότερη έκδοση του AutoCAD θα πρέπει να οδηγηθούμε στον αντίστοιχο φάκελο.
A, τμήμα γραμμής 1, τμήμα γραμμής 2, …
Για παράδειγμα για τη γραμμή Border στη πρώτη σειρά υπάρχει:
*όνομα του τύπου, περιγραφή
Το όνομα πρέπει να είναι μοναδικό και να ξεκινάει με ένα αστερίσκο *
Η περιγραφή είναι προαιρετική και μπορεί να ακολουθείται με την αναπαράσταση της με πλήκτρα από το πληκτρολόγιο.
Στη δεύτερη σειρά :
Α, 0.5 (απόσταση της πρώτης παύλας), -0.25 (απόσταση του πρώτου κενού), 0.5 (απόσταση της δεύτερης παύλας), -0.25 (απόσταση του δεύτερου κενού), 0 (τελεία), -0.25 (τελευταίο κενό)
Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται και έτσι δημιουργείται η γραμμή Border.
Η δεύτερη γραμμή επομένως ξεκινάει πάντα με το γράμμα Α (Alignment) και ακολουθεί ένα μοτίβο από αποστάσεις για παύλες, κενά και τελείες που τα διαχωρίζουμε με κόμματα. Μία θετική τιμή υποδεικνύει το κατέβασμα του μολυβιού κι έτσι σχεδιάζεται μία παύλα. Μία αρνητική τιμή υποδεικνύει το ανέβασμα του μολυβιού κι έτσι σχεδιάζεται ένα κενό, ενώ το μηδέν σχεδιάζει τελεία.
Τύπος γραμμής με κείμενο
A, τμήμα γραμμής 1, τμήμα γραμμής 2, [“ΚΕΙΜΕΝΟ”, text style, περιγραφή κειμένου], τμήμα γραμμής 3, …
Δημιουργία δικού μας αρχείου .lin
Για να δημιουργήσουμε ένα τύπο γραμμής που θα μοιάζει με τον τύπο GAS_LINE αλλά θα γράφει κάτι άλλο όπως ΟΙΟΝΕΙ θα αντικαταστήσουμε:
Στη πρώτη σειρά τη λέξη GAS με τη λέξη ΟΙΟΝΕΙ δίνοντας έτσι όνομα στη νέα γραμμή OIONEI_LINE. Αντίστοιχα τροποποιούμε και την περιγραφή.
Στη δεύτερη σειρά αφήνουμε την παύλα 0.5 και το κενό -0.2 τα ίδια. Μέσα στις αγκύλες αντικαθιστούμε την λέξη [GAS με ΟΙΟΝΕΙ αφήνουμε το στυλ της γραμματοσειράς το ίδιο καθώς και το S=0.1scale το U=0.0 περιστροφή και το X=-0.1, Y=-0.05 που είναι η θέση του κατά X και Y]. Μετά την αγκύλη υπάρχει το κενό -0.25. Στη λέξη GAS έχουμε τρία γράμματα ενώ στη λέξη ΟΙΟΝΕΙ έχουμε 6 γράμματα δηλαδή τα διπλάσια. Για να μην πέφτουν τα γράμματα πάνω στην παύλα θα πρέπει να αυξήσουμε το κενό μετά την αγκύλη σε -0.50.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ένα στυλ κειμένου που δεν υπάρχει στο σχέδιο που θα εισάγουμε τον τύπο γραμμής, θα μας εμφανίσει μήνυμα σφάλματος. Γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα το Standard text style.
- Αν δεν θέλουμε να περιστρέφεται το κείμενο μπορούμε από το αρχείο .lin να σβήσουμε την περιστροφή U=0.0 μέσα από τις αγκύλες.